Chat Magazin

Tam Versiyon: IRC Tarihi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
1988 yılının yaz aylarıydı. Finlandiya Oulu Üniversitesi'nin bilgi işlem departmanında çalışan Jarkko Oikairen isimli kişi tarafından IRC ortaya çıkartılmıştır. Internet Relay Chat kelimelerinin baş harfleridir. Türkçesi ise İnternet Aktarmalı Sohbet anlamına gelmektedir. Gelin IRC tarihine şöyle detaylı bir şekilde göz atalım ve herşeyi anlayalım.

[Resim: jarkko-oikarinen.png]
Jarkko Oikairen

Oikairen, "OuluBox" adında eş zamanlı konuşmaya olanak veren, tolsun.oulu.fi adresinden host edilen ve bir BBS (Bulletin Board System) sunucu üzerinde çalışan bir software yazdı. "chat" kısmını oluşturmak için ise Jyrki Kuoppala ve Jukka Pihl tarafından yazılan program kullanıldı.

Jyrki Kuoppala birinin başka bir makinedeki birine mesaj yollaması için rmsg programını yaptı. Bu #kanal sistemiyle değil de kişiden-kişiye bir iletişim sistemiydi.

O zamanlar var olan bir diğer çok kullanıcılı chat (sohbet) programı ise MUT (Multi User Talk) idi. Jukka Pihl tarafından yazılmıştı.Bu programın kötü bir yönü düzenli çalışmamasıydı. Bunu düzeltebilmek için IRC adı verilen protokol düşünüldü.

Böylelikle IRC, 1988 in ağustos ayı sonunda doğmuş oldu. İlk IRC serverı "tolsun.oulu.bi" olarak isimlendirildi.

[Resim: ilk-irc-serveri.png]
ilk irc serveri

Kullanıcı sayısının artmasıyla Jarkko Oikairen'in Helsinki ve Tampere Üniversitesi'ndeki bazı arkadaşları IRC Serverlarını çalıştırmaya başladılar ve daha sonra bu olay diğer üniversitelere yayıldı. Tıpkı Facebook’un hikayesi gibi öyle değil mi ? Neyse konumuza geri dönelim. Markku Järvinen, clientin geliştirilmesine büyük katkıda bulundu.

Jarkko, Bitnet vasıtasıyla Denver ve Oregon State Üniversitesindeki arkadaşlarıyla haberleşti ve programını denemelerini istedi. Vijay Subramaniam Fin'li olmayıp IRC'i kullanan ilk insandır ve programın yayılmasını sağlayarak üniversitedeki kişilerin Fin Network'üne bağlanmak istemelerine vesile olmuştur.

Kısa zaman içerisinde IRC, çok büyümeye ve Fin Ulusal Network (Funet) üzerinden kullanılmaya başlandı, daha sonra internetin İskandinav kolu olan Nordunet'e bağlandı. Kasım 1988'de IRC internet çapında yayıldı.

IRCII, 1989'da Michael Sandrof tarafından oluşturuldu.1990'da, IRCD'nin yeni bir versiyonu olan yeni bir network yüklendi (2.6). Chnet olarak adlandırılan network (yaklaşık 25 serverlı fakat kullanıcısız) programcılar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle dağıldı.

Yani bizlerin günümüzde yapmış olduğu sunucu ve kanal içerisindeki anlaşmazlıktan doğan kavgaların tarihi 1989 yılına kadar dayanıyor Smile
Sevgili arkadaşım güzel paylaşım için teşekkürler. Benim gibi bilmeyenler için çok iyi oldu ;X